Здравословен и красив тен

тен на плажа

приятен загар от слънчевото лято

Много от нас чакат с нетърпение лятото и плажовете с идеята да хваната натурален тен, а не от солариуми и студиа за красота. Няма спор, че едно хубаво тяло с приятен бронзов тен е наистина привлекателно и красиво.

Остава един основен въпрос – както се казва няма ненаказано добро – на каква цена можем да се сдобием с привлекателният тен, какви рискове крие. Ние от плажове.com ще се опитаме да ви дадем няколко полезни съвета как да хванете шоколадов загар без рискове за вас и вашата кожа.

Много важна е плавната подготовка на кожата.
Хубаво е още от рано да подготвите кожата си за срещите със слънцето, примерно от ранните пролетни месеци да се излагате постепенно на слънчевите лъчи. Добре е „баните“ да ги правите преди обяд или следобяд, защото дори и пролетното слънце по обяд може да ви донесе стрес на кожата.

Друго важно нещо е храните.
Добре е при топло време да съобразим кухнята си с новите нужди на тялото. Полезните храни за горещините са моркови, магданоз, марули, овес, ориз, пшеница – те ще увеличат защитата на кожата ви и ще ви доставят добро количество витамини. Други полезни храни, чрез които може да си добавите меланин са доматите, пипера, кайсиите, прасковите.

Повече течности.
Необходимо е в топлото време да се увеличи приема на течности, с които да компенсираме загубата от потенето. Количеството е индивидуално, но все пак е добре да са около два или повече литра.

Не стойте под слънчевите лъчи по обяд.
Тогава слънчевата енергия е изключително силна и бихте си увредили кожата, възможно е да получите задух, високо кръвно, учестен пулс, световъртеж и дори припадък. Избягвайте да се показвате на слънце от около 12.00 на обяд до към 16.00, това важи с особена сила за малки деца, възрастни и хора със заболявания.

Ако имате кожни проблеми.
Важно е да избягвате директните слънчеви лъчи върху кожата ви, ако имате с някакви кожни проблеми или заболявания – обриви, акне, рани.

Не използвайте силна химия върху кожата преди плаж.
Преди плажа не използвайте парфюми, одеколони и други силни вещества върху кожата си. Това е излага на допълнителен риск от възможни проблеми при контакт на силните слънчеви лъчи с химическите вещества.

Препоръчваме ви да спазвате стриктно тези правила, за да се насладите на плажа, слънцето и здравословният тен.
Плажове.com не се ангажира с лекарска компетенция и моли при здравословни проблеми да се консултирате с лекар или друг специалист.