Плуване в басейн

плуване басейн

закрит плувен басейн с олимпийски размери

Много от посетителите на водните съоръжения търсят именно плувни комплекси за упражняването на един от най-уважаваните спортове – плуването.
За целта е необходимо в басейна или в басейните за плуване да няма препичащи се на надуваеми дюшеци или деца играещи си с играчки.

Такива комплекси има в почти всички по-големи градове у нас, като повечето от тях са закрити и самият басейн е разделен на коридорчета, за да може спокойно да си го ползвате и никой да не ви пречи.

Предимствата им пред частните такива са, че рядко се посещават от семейства с деца, по-тихи са, по-спокойни и може да се отдадете с удоволствие на любимият си спорт. При повечето случаи, като са закрити това Ви позволява да се възползвате и при зимата и в студените сезони – в началото на пролетта или края на есента. Също така в голяма част от случаите са с по-евтин достъп от колкото плажовете с атракциони, барове, SPA процедури, минерални извори.

Недостатъците най-често са свързани с това, че тези бази са бивша държавна собственост и настояща такава или общинска и са по-слабо поддържани. Заради ограничените бюджети на тези институции в повечето случаи има ограничения при спасителното подсигуряване, самата база е по-слабо поддържана и разполагате с по-малко екстри, като барове, SPA и други. При затворен басейн друг недостатък е че няма да успеете да хванете тен, но разбира се като сте отишли за спортуване това едва ли е решаващо.

Но няма спор, че плуването е много приятен и полезен спорт и когато и да го практикувате, в каквито и условия ще поддържате физическа форма, тонус, активност и няма да се поддавате на заседналия начин на живот, с всичките му последици.
Все пак плуването в басейн си оставя по-безопасен и спокоен начин на практикуване, защото няма да сте изложени на риск от приливи, мъртви течения, оплитане във водорасли или други обекти, измръзване, морски дупки или стръмни брегове.

Закритие басейни са подходящи за всички стилове плуване – 4 определени от FINA: кроул (свободен стил), бруст, гръб, бътерфлай (делфин).
Приятно плуване и не подценявайте водата.